Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΜΕΡΑΣ: Παραδοσιακος Μπακλαβας

Μια παραδοσιακή συνταγή που πρέπει να φτιάξετε.





Υλικά:

1 πακέτο πολύ λεπτό φύλλο κρούστας (ειδικό για μπακλαβά)
2 φλιτζάνια αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2-3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά, τριμμένη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1/8 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο, τριμμένο
1 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:


Σε ένα μπολ, τοποθετούμε όλα τα υλικά για τη γέμιση: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, την άχνη, την τριμμένη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Με ένα κουτάλι, τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το χυμό λεμόνι: Τη ζάχαρη, το νερό και το ξύλο κανέλας. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά, ώσπου να πυκνώσει αρκετά το σιρόπι μας. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC.
Βουτυρώνουμε καλά ένα μακρόστενο ταψί και τοποθετούμε 10 φύλλα το ένα πάνω από το άλλο, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τα φύλλα έτσι ώστε να ταιριάζουν ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού.
Τοποθετούμε τη γέμιση πάνω από το τελευταίο φύλλο, και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
Στρώνουμε πάνω από τη γέμιση τα 10-12 υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα, και κόβουμε πάλι ό,τι περισσεύει. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε την επιφάνεια του μπακλαβά σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, ώσπου να πάρει ο μπακλαβάς ένα ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα. Αν δούμε ότι σκουραίνει πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καλύπτουμε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, και αμέσως, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 5-6 ώρες.

Απολαύστε!

xs-recipes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου