Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΜΕΡΑΣ: Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Σκέτο ή με γλάσο ή με γλάσο και κουβερτούρα.









Υλικά
για το κέικ
6 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
1 κ.γ. σόδα φαγητού
2 κούπες ζάχαρη
2 κ.σ. ξίδι
2 βανίλιες
10 κ.σ. σπορέλαιο
2 κούπες νερό ή χυμό πορτοκάλι
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1/2 κούπας καλαμποκάλευρο

για το γλάσο
1 κούπα άχνη ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. καλαμποκέλαιο
1/2 κούπας νερό

125 γρ. κουβερτούρα λιωμένη με 2 κ.σ. σπορέλαιο(προαιρετικά)

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τα 7 πρώτα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα.



Προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το καλαμποκάλευρο.



Ανακατεύουμε και πάλι με το σύρμα και αδειάζουμε το μείγμα του κέικ
σε φόρμα με διαστάσεις 30x12 εκ. ,βουτυρωμένη και στρωμένη με αντικολλητικό
χαρτί, με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύει δεξιά και αριστερά της φόρμας.





Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C,
με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό
ένα μαχαίρι, αν το βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.



Προαιρετικά και όσο ακόμη ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το γλάσο,
ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά του.



Περιχύνουμε το κέικ,μόλις βγει από το φούρνο.



Αφήνουμε το κέικ να σταθεί 10 λεπτά και αν δεν έχουμε βάλει το γλάσο,
πιάνουμε τις πλευρές της κόλλας ψησίματος που προεξέχουν δεξιά και
αριστερά και με προσοχή τραβάμε έξω το κέικ.
Βάζουμε να κρυώσει εντελώς επάνω σε σχάρα.
Αν βάλουμε γλάσο, το αφήνουμε να σταθεί μέσα στη φόρμα μέχρι να
στερεοποιηθεί.Στη συνέχεια πάλι με τη βοήθεια της κόλλας ψησίματος
ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
ΣΗΜ:Αν θέλουμε πάμε το νόστιμο αυτό κέικ ένα βήμα παραπέρα,
λιώνοντας μια κουβερτούρα με 2 κ.σ. σπορέλαιο και περιχύνοντας με αυτήν,
αφού έχουμε βάλει το γλάσο,την επιφάνειά του.
Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε στο μείγμα του κέικ και λίγο ξύσμα
από πορτοκάλι.
Εγώ εδώ πρόσθεσα το γλάσο αφού είχε κρυώσει το κέικ απλά για να το δείτε…



Η συνταγή για το γλάσο και η προσθήκη της κουβερτούρας είναι
της φίλης μου Τασούλας.

magyreuontas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου