Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΜΕΡΑΣ: Χριστουγεννιατικο κεικ.














Υλικά:

225γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μεικτά μπαχαρικά
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
200γρ. βούτυρο
200γρ. μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας σιρόπι μελάσας
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
4 βιολογικά αυγά, ελαφρά χτυπημένα
800γρ. μικτά αποξηραμένα φρούτα, κομμένα
100γρ. μικτό ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι
150γρ. γλασαρισμένα κεράσια κομμένα
100γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
μπράντι
Για τη διακόσμηση
200γρ. αμυγδαλωτό
1-2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο (χλιαρή)
Για το γλάσο
3 βιολογικά αυγά μόνο τα ασπράδια
600γρ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC.
Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί 20cm και αλείφουμε με λίγο βούτυρο τον πάτο και τον γύρο του. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί μέσα στο ταψί, το απλώνουμε καλά ώστε να βουτυρωθεί.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τα μικτά μπαχαρικά και την κανέλα σε ένα μπολ.
Χτυπούμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, τη μελάσα, το ξύσμα πορτοκαλιού-λεμονιού, τη μαρμελάδα και τη βανίλια μέχρι ναν γίνει μια ελαφριά ζύμη. Ανακατεύουμε τα αυγά ένα-ένα κάθε φορά στο μίγμα προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας αλεύρι με τη τελευταία δόση.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα γλασαρισμένα κεράσια, τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το μίγμα μέσα στο ταψί και ψήνουμε για 3 ώρες στον προθερμασμένο φούρνο. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι κατά πόσο ψήθηκε το κέικ μας. Αν ακόμη το κέικ μας είναι υγρό ψήνουμε για ακόμη 1 ώρα. Ελέγχουμε κάθε 20 λεπτά με το μαχαίρι κατά πόσο βγαίνει καθαρό από το κέικ. Όταν ψηθεί το κέικ το απομακρύνουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 15 λεπτά μέσα στο ταψί να κρυώσει. Το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει. Όταν κρυώσει το κέικ μας ανοίγουμε τρύπες με ένα πιρούνι και το ραντίζουμε με μπράντι. Αν θέλουμε το κέικ μας πιο υγρό το ραντίζουμε με μπράντι κάθε βδομάδα μέχρι να του βάλουμε το γλάσο και να το διακοσμήσουμε.
Για να διακοσμήσουμε το κέικ μας το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και το αλείφουμε με χλιαρή μαρμελάδα βερίκοκου στο πάνω μέρος αλλά και στα πλάγια. Βάζουμε στα χέρια μας ζάχαρη άχνη και ανοίγουμε το αμυγδαλωτό πάνω σε μια επιφάνεια στην οποία ρίξαμε λίγη ζάχαρη άχνη. Απλώνουμε το αμυγδαλωτό πάνω στο κέικ με προσοχή. Καλύπτουμε το κέικ με ένα καθαρό ρούχο και το βάζουμε στο ψυγείο για μια μέρα.
Για να κάνουμε το γλάσο ανακατεύουμε ελαφρά τα ασπράδια από τα αυγά και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Απλώνουμε πολύ προσεκτικά το γλάσο πάνω από το αμυγδαλωτό και στολίζουμε το κέικ μας με χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Απολαύστε!
xs-recipes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου