Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

10 παρθένα μέρη του πλανήτη!

perierga.gr - 10 παρθένα μέρη στον κόσμο!

Ακόμα κι αν οι παγίδες του πολιτισμού είναι παντού γύρω μας, η μόλυνση και η επέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον είναι καθημερινό φαινόμενο, υπάρχουν ακόμα ορισμένα μέρη του πλανήτη όπου η επιρροή μας είναι μικρή. Από τους πάγους της Ανταρκτικής στις ζούγκλες της Παπούα Νέα Γουινέα, η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει μερικά από τα πιο παρθένα μέρη του κόσμου.

10. Ναμίμπια

Η Ναμίμπια είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στον κόσμο και οφείλει το όνομά της στην ομώνυμη έρημο. Με γιγαντιαίους αμμόλοφους, κρατήρες και καταρράκτες, η Ναμίμπια αποτελεί ένα από τα πιο ανέγγιχτα τοπία στην Αφρική. Είναι επίσης από τις μόνες χώρες του κόσμου που η διατήρηση του οικοσυστήματός της ορίζεται στο σύνταγμά της.

9. Γκαλαπάγκος

Αν και ταξίδια του Δαρβίνου σε αυτά τα μοναδικά νησιά ακολούθησαν αμέτρητοι ταξιδιώτες, τα Γκαλάπαγκος είναι ακόμα μια παρθένα χώρα. Το αρχιπέλαγος αποτελεί σημαντικό βιότοπο για γιγαντιαίες χελώνες, ιγκουάνα, θαλάσσια λιοντάρια, πιγκουίνους, φάλαινες και σπάνια ψάρια.

8. Παπούα Νέα Γουινέα

Η Παπούα Νέα Γουινέα είναι μία από τις λιγότερο εξερευνημένες χώρες και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πολλά άγνωστα είδη φυτών και ζώων υπάρχουν στις ζούγκλες της χώρας. Η εκμετάλλευση των τεράστιων φυσικών πόρων της χώρας είναι περιορισμένη εξαιτίας του υψηλού κόστους ανάπτυξης υποδομών. Λόγω αυτού το τοπίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο.

7. Σεϋχέλλες

Τα νησιά προστατεύονται με αυστηρούς νόμους όσον αφορά στο οικοσύστημά τους και έτσι διαθέτουν εκπληκτικά παρθένες παραλίες αλλά και σπάνια είδη, όπως ο μαύρος παπαγάλος, που αποτελεί και εθνικό πτηνό της χώρας.

6. Μπουτάν

Περισσότερο από το 60% της χώρας είναι είναι καλυμμένο με δάση και το 1/4 του εδάφους της έχει οριστεί ως εθνικό πάρκο και προστατευόμενη περιοχή.

5. Εθνικό Πάρκο Daintree, Αυστραλία

Βρίσκεται στο βόρειο Queensland της Αυστραλίας, και περιέχει ένα τροπικό δάσος 110 εκατομμυρίων ετών, ένα από τα παλαιότερα οικοσυστήματα στη γη. Το πάρκο αποτελεί βιότοπο για χιλιάδες είδη φυτών και περιέχει δέντρα που είναι πάνω από 2.500 ετών.

4. Fiordland, Νέα Ζηλανδία

Στο νότιο άκρο της δυτικής ακτής της Νέας Ζηλανδίας, η περιοχή Fiordland είναι άγρια, τραχιά και χωρίς μεγάλη ανθρώπινη ανάπτυξη, ενώ ποτέ δεν είχε μόνιμο πληθυσμό. Ακόμα και οι ντόπιοι Μαορί επισκέπτονται την περιοχή μόνο προσωρινά για κυνήγι και ψάρεμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αέρας της περιοχής είναι μερικές φορές ο καθαρότερος του πλανήτη επειδή προέρχεται από ρεύματα που έρχονται από την Ανταρκτική.

3. Καμτσάτκα, Ρωσία

Αν και η Ρωσία δεν φαντάζει στο μυαλό των ανθρώπων ως ένα παρθένο περιβάλλον, παρόλα αυτά η χερσόνησος Καμτσάτκα αποτελεί μια απείραχτη περιοχή.

2. Έρημος Ατακάμα, Χιλή

Η Ατακάμα είναι ένα από τα πιο παράξενα τοπία στον κόσμο. Ερημικό περιβάλλον χωρίς βροχές, λεκάνες με αλάτι και τόσο άγονο έδαφος που προσομοιάζει με τον Άρη. Η έρημος είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο όπου διεξάγονται αστρονομικές παρατηρήσεις, ενώ υπάρχουν δύο από τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία για να θαυμάσετε τους ουρανούς.

1. Ανταρκτική

Δεν είναι χώρα αλλά ήπειρος και μια πραγματικά ανέγγιχτη περιοχή. Η μόνη ήπειρος που ποτέ δεν θα την αγγίξει ανθρώπινο χέρι καθώς το 96% καλύπτεται από πάγο. Πιγκουίνοι, φάλαινες, φώκιες και θαλασσοπούλια χρησιμοποιούν όλα τα νερά γύρω από την Ανταρκτική ως βιοτόπους και αν η ήπειρος αυτή αποτελεί έναν αφιλόξενο τόπο για τον άνθρωπο, εξακολουθεί να είναι σπουδαία για διάφορα ζώα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου