Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Μπαμπουίνοι κάνουν απεργία σε ζωολογικό κήπο

Κάτι δεν πάει καλά την τελευταία εβδομάδα σε ένα ζωολογικό κήπο στην Ολλανδία. Οι μπαμπουίνοι, συνήθως εξαντλητικά υπερδραστήριοι, κάθονται απαθείς και δεν κάνουν τίποτα. Ακόμη και οι βιολόγοι που τους παρακολουθούν αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί ξαφνικά 112 εκπρόσωποι του είδους αποφάσισαν να «απεργήσουν». 


Η καθημερινή τους συμπεριφορά προβληματίζει ιδιαίτερα. Κάθονται με την πλάτη γυρισμένη στους επισκέπτες, δεν κάνουν τίποτα, ενώ δείχνουν παθητική αδιαφορία ακόμη και για το φαγητό. «Για εμάς είναι ένα μυστήριο. Είναι η τέταρτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο και δεν έχουμε ιδέα για το τι μπορεί να το προκάλεσε», παραδέχθηκε στο Spiegel ο βιολόγος Βίλμπρεν Λάντμαν, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου του Εμεν. Οπως εξήγησε, κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1994, το 1997 και το 2007, όταν όλοι οι μπαμπουίνοι κοίταζαν προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά τώρα η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή.

Ακόμη και τη στιγμή που μπήκαν στο χώρο τους οι φύλακες με τα μήλα- «συνήθως τρέχουν πιο γρήγορα και από τον Γιουσέιν Μπολτ για να πάρουν ένα», όπως λέει ο βιολόγος- τα ζώα παρέμειναν απαθή. Μάλιστα, συνήθως οι φύλακες θάβουν τρόφιμα προκειμένου να τα βρίσκουν οι μπαμπουίνοι μόνοι τους, όπως κάνουν όταν ζουν στη φύση, αλλά δεν ασχολήθηκαν καθόλου με αυτά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καμία φορά τα συγκεκριμένα ζώα τρομάζουν από σεισμούς, αλλά δεν έχει καταγραφεί καμία δόνηση τις τελευταίες ημέρες. Αλλη θεωρία θέλει να τα φόβισε κάποιο διερχόμενο φίδι, αλλά δεν το έχει «σκάσει» κανένα από το ζωολογικό κήπο.

Η μόνη απάντηση που ίσως να έχει βάση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να τους τρόμαξε κάποιο λιοντάρι. Οχι πραγματικό, μια και δεν έρχονται σε επαφή με αυτά που βρίσκονται στο ζωολογικό κήπο, αλλά να τρομοκρατήθηκαν στη θέα κάποιας μπλούζας επισκέπτη με τη φωτογραφία του βασιλιά της ζούγκλας.


Infostires

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου